Våra öppettider under sommaren: Stängt veckorna 28, 29 och 30. Vi öppnar igen fredagen den 2/8. Läs mer här.

SÅ HÄR GÅR SLAKTEN TILL

För att vi ska kunna hålla den kvaliteten vi lovar

Hur går då slakten till och hur kan vi hålla den kvalité som vi säger?

Det finns ett par viktiga delar i slakten som gör skillnad, dels sättet vi hanterar djuren medan de fortfarande är vid liv och dels hur vi hanterar köttet efter slakt.

När kycklingarna har anlänt till slakteriet lastas de ur för hand för att undvika att stressa djuren. Därefter bedövas kycklingen för att sedan avlivas. Vidare efter att djuren är avlivade, är vi noga med att ha en så låg temperatur som möjligt på skållvattnet där djurkropparna passerar före avfjädringen. Vid för hög temperatur på skållvattnet får skinnet ingen struktur. På vårt sätt får vi ett bättre utseende på produkten samtidigt som kryddningen har lättare att stanna kvar och ge rätt smak till den tillagade kycklingen.

Luftkylning och vattendimmning

När kycklingarna passerar genom slakten spolas de både in- och utvändigt innan de hängs in i kylrummet. Här luftkyls kycklingen i cirka 20 minuter och samtidigt som den vattendimmas. Dimningen är till för att undvika uttorkning av kropparna. När djuren kommer ut är de nere i en temperatur på ca 18° C. När kycklingarna är vägda och sorterade körs de vidare till nästa nedkylning som tar ca 3 timmar. Efter den tiden når kycklingen en temperatur på 4° C. Den tid som kylningen tar är viktig, mörningsprocessen får inte gå för fort då köttet riskerar att bli segt

Vi tillför inte vatten eller koksaltlösning till kycklingen

Den kanske allra viktigaste delen i slakten är att det inte tillförs något vatten eller saltlake till kycklingen, vilket de flesta andra producenter gör, både svenska och utländska. Vattnet som tillförs försvinner vid tillagning och kvar blir en mindre produkt.

En kyckling från Knäreds kyckling AB är däremot garanterat äkta vara.