- Öppettider: Mån-Tor 7:00-16-30, Fre 7:00-13:00
- 0430-504 30
- info@knaredskyckling.se
Recept: Matilda Johansson
600-800 g kycklingfilé
1 paket bacon
2 dl Crème Fraiche
1,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl riven ost (smakrik)
1 msk sweet chilisås
1 st finhackad vitlök
1,5 msk kycklingfond
Salt & svartpeppar
På bilden syns Artur Sulinski till höger.
Kycklingen: Skär kyckling och bacon i strimlor. Stek upp till en fin gyllenbrun yta och salta och peppra. Blanda ihop Crème Fraiche, grädde, sweet chili, vitlök och fond i en skål. Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form och häll blandningen över. Täck hela ytan med riven ost.
Grädda i ugnen på 200° i ca 25 minuter.
Servering: Servera med långkornigt ris.
Recept: Helena Mårtensson
1 kg kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk konserverade cocktailtomater
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk sambal oelek
1 oxbuljongtärning
50 g strimlade soltorkade tomater
1 dl syltlök
1 msk timjan
1 dl rött vin
2 dl grädde
150 g fetaost
Kycklingen: Finhacka lök och vitlök. Stek i smör. Marinera kycklingen i rapsolja, salt och peppar med händerna. Fräs kycklingfiléerna i en het panna så att de får en gyllenbrun yta. Klicka i smör och ös filéerna innan du lägger dem i ugnen på 125° där de körs färdigt.
Såsen: Bryn löken gyllenbrun i smör. Tillsätt alla ingredienser utom feta och grädde i pannan. Låt koka ihop på medelvärme i ca 40 minuter. Ta ut filéerna ur ugnen när de har en innertemperatur på 72° och skär dem i 1 cm tjocka skivor eller placera dem hela i pannan med sås. Tillsätt grädde och låt puttra i ytterligare 5 minuter.
Servering: Strö över smulad fetaost strax innan servering. Servera med potatisklyftor, långkornigt ris eller pasta.
Recept: Matilda Ewaldh
1 kg kycklingfilé
5 dl vispgrädde
2 dl Crème Fraiche
2 msk dijonsenap
200 g rökt skinka
300 g riven ost (valfri sort)
2 msk persilja
Salt & svartpeppar
Kycklingen: Salta och peppra kycklingfiléerna tillsammans med lite rapsolja. Stek kycklingen hel i en het stekpanna tills den får en gyllenbrun yta på båda sidorna. Kör klart kycklingen på 150° i ugnen tills den har en innertemperatur på strax under 72° och skär ner den i mindre bitar. Blanda ihop övriga ingredienser och häll på kycklingen och in i ugnen på 200° i ca 15-20 minuter.
Servering: Servera gärna med pressad potatis eller ris.
Recept: Kajsa Sörman
600 g kycklingfile
½ purjolök
5 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soya
1 msk kalvfond
3 msk mango chutney
Salt & svartpeppar
Kycklingen: Strimla kycklingen, blanda med salt och peppar, lägg i ugnssäker form.
Strimla purjolöken, bryn den i en kastrull och sedan i med resten av ingredienserna förutom kycklingen. Koka upp och häll över kycklingen. Grädda sedan i ugn på 200 grader i 20 minuter.
Servering: Servera gärna med ris.
Recept: Pernilla Ekstrand
1,2 kg kyckling
250 g mascarpone
2 st tärningar grönsaksbuljong
2 dl Crème Fraiche
3 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 st finhackad röd paprika Salt & svartpeppar
Kycklingen: Strimla kycklingen i ½ cm tjocklek och bryn dem i varm stekpanna tillsammans med olja, salt och peppar. När kycklingen är färdig ska du strö ut den i en ugnssäker form och lägga den finhackade paprikan över kycklingen. Blanda övriga ingredienser och häll över kycklingen, grädda i ugnen på 200° i 20 minuter.
Servering: Servera gärna tillsammans med potatis, ris eller pasta.
600 g Kyckling bröstfilé
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
0,5 st citron
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 msk Japansk soja
Fetaostkräm:
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
1 krm salt
0,5 vitlöksklyfta
100 g spetspaprika
1 krm malen svartpeppar
150 g fetaost
1 tsk vit balsamvinäger
Kyckling: Skär varje kycklingfilé i två delar på längden. Blanda ihop riven vitlök med olja, soja, citronsaft, honung och salt direkt i en plastpåse. Lägg ner kycklingbitarna och låt marinera minst 30 min, men gärna över natten i kylen. Lägg spetten i blöt.
Trä kycklingen på spetten. Grilla kycklingspetten runt om i ca 7-10 min. Det går även bra att steka spetten i en panna, hetta då upp lite olja och stek spetten runt om i ca 7-10 min tills de är helt genomstekta.
Fetaostkräm: Grilla spetspaprikorna runt om i ca 7-10 min och vitlöken i ca 5 min samtidigt som kycklingen (på grillen eller i en stekpanna).Mixa samman en av de grillade paprikorna och 3 vitlöksklyftor från den grillade vitlökshalvan med fetaost, olivolja, honung och vit balsamvinäger till en slät dipp. Smaka av med salt och peppar.
Servera de grillade kycklingspetten och fetaostkrämen med potatissallad och den andra grillade paprikan.
1 hel färdigkryddad kyckling
Caj P. Sprayglaze
100 g smör
1 msk hackad vitlök
3 msk hackad persilja
1 msk pressad citron
Flingsalt och svartpeppar
Grilla den färdigkryddade kycklingen i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Sänk temperaturen till 175°C och låt stå ytterligare ca 1 timme tills innertemperaturen är 82°C intill benet. Ös kycklingen då och då med skyn.
Spraya upprepade gånger med glazen, flera tunna lager blir bäst.
Vispa smöret fluffigt och vispa i de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen tillsammans med krispiga grönsaker och potatis.
Marinad:
1 kg kycklingfilé, tärnad
2 dl turkisk yoghurt
2 msk spiskummin
2 msk garam masala
2 msk paprikapulver
2 msk gurkmeja
1 tsk cayennepeppar
salt och peppar
Sås:
2 msk rapsolja
2 lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk ingefära, finhackad
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
2 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 burkar krossade tomater
4 dl grädde
2 msk honung
salt och peppar
färsk hackad koriander eller persilja
Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål och tillsätt kycklingbitarna. Rör om så att kycklingen täcks helt av marinaden. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen i minst 30 minuter, eller ännu bättre, över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut kycklingbitarna på en bakplåt med bakplåtspapper och stek i ugnen i ca 15-20 minuter, tills kycklingen är genomstekt och lite brunad.
Medan kycklingen är i ugnen, förbered såsen. Värm upp rapsoljan i en stor kastrull eller stekpanna på medelhög värme. Tillsätt finhackad lök, vitlök och ingefära, och stek i ca 5 minuter tills löken har mjuknat.
Tillsätt alla kryddor och rör om så att kryddorna blandas med löken och vitlöken. Stek i ytterligare 2-3 minuter.
Tillsätt krossade tomater, grädde och honung, och rör om tills allt är blandat. Låt sjuda på medelhög värme i ca 10 minuter.
När kycklingen är klar från ugnen, tillsätt den i såsen och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera med färsk koriander och ris eller naanbröd.
Tips: Om såsen blir för tjock, tillsätt lite vatten eller buljong för att tunna ut den till önskad konsistens.
4 st kycklingbröstfiléer med skinn
3 msk Tony Cacher’s cajun kryddmix
3 msk vetemjöl
3 dl ris, långkornigt
300 g hackade grönsaker, t ex paprika, blekselleri och majs
1 st gul lök, finhackad
0,5g saffran
6 dl kycklingfond
Sambal oelek
Blanda cajunkrydda och mjöl.
Panera kycklingen (ej skinnsidan) och låt vila en stund. Sautera lök och saffran i en kastrull, tillsätt riset och låt det bli glansigt.
Slå på buljongen och koka riset klart. Stek grönsakerna och tillsätt ris och sambal oelek, smaka av med vitlök samt salt & peppar. Stek kycklingen knaprig och servera med riset och en god cajun-sås, typ Tigersås.
Beräkna ca 6 st vingar per person som snacks, förrätt eller på buffébordet.
Kryddblandning:
½ dl hela korianderfrö
½ dl hel svartpeppar
½ dl torkad hel fänkål
2 msk hel kummin
½ dl salt
½ dl torkad dragon
2 msk chilipulver
½ dl vitlökspulver
Gräslöksaioli:
2 äggulor
2 dl matolja
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 vitlöksklyfta
Gräslök
Rosta alla hela kryddor i torr panna, låt svalna och mortlar dem grovt, blanda med övriga kryddor. Krydda kycklingvingarna runtom och kör i ugnen på 200 grader eller på grillen tills innertemperaturen ligger på 80-90 grader, fritera dem gärna efteråt så får de en riktigt knaprig yta. Häll på tabasco efter smak och servera med en somrig gräslöksaioli.
Gräslöksaioli: Vispa äggulorna och tillsätt oljan i en tunn stråle, smaka av med vitlök, salt och peppar. Blanda i hackad gräslök och en skvätt citron.
Lasagne:
600 g kycklingbröstfilé
200 g färska lasagneplattor
150 g riven västerbottenost
1 sats tomatsås
2 msk dijonsenap
2 dl crème fraiche
1 tärning kycklingbuljong + 1/2 dl vatten
200 g fryst spenat (tinad)
Salt, svartpeppar
Olivolja
Gurkyoghurt:
500 g gurka
1 schalottenlök
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 näve färsk babyspenat
2 tsk honung
Salt, svartpeppar
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 tärning kycklingbuljong
2 tsk rödvinsvinäger
3 msk chilisås
Salt och svartpeppar.
Värm ugnen till 175 grader. Koka upp tomatsåsen och smaksätt med dijonsenap. Värm crème fraiche, buljong och spenat. Smaka av med salt och peppar. Skiva kyckling i tunna skivor , salta, peppra och stek lätt på båda sidor. Varva sedan plattorna med tomatsås, spenatblandningen, kyckling och osten i en ugnsform. Avsluta med tomatsås och ost. Baka i ugn ca 30 minuter.
Gurkyoghurt: Skala och skär gurkan i ganska stora bitar. Skala och skiva löken. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Tomatsås: Skala, hacka lök och vitlök. Fräs i olivoljan. Häll i krossade tomater, buljongtärning, vinäger och chilisås. Låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Recept: Matilda Johansson
3 st kycklingfileer
1 pkt bacon
2 dl creme fraiche
1,5 dl matlagningsgrädde
½ dl riven ost (Smakrik)
1 msk sweet chilisås
1 st finhackad vitlök
1,5 msk kycklingfond
Salt & peppar
Skär kycklingen i strimlor och baconet i bitar, Stek upp detta till fin gyllenbrun yta, salta och peppra. Blanda creme fraiche, grädde, sweet chili, vitlök och fond. Lägg kycklingen och baconen i en ugnssäker form och häll över blandningen. Täck sedan med riven ost.
Grädda i ugnen på 200 grader i 25 minuter.